Sharp Pink Pointer Dottie Dazzles: Recept: Plněný pečený lilek na večeři nebo lehký oběd

čtvrtek 19. července 2012

Recept: Plněný pečený lilek na večeři nebo lehký oběd

Tento recept původně vlastně vymyslel můj táta. Vznikl tak, že jsme byli doma sami, nebylo z čeho vařit a v ledničce akorát jeden lilek. A tak jsme daly hlavy dohromady a vymysleli tento úžasný recept. Původně v něm byla smetana, ale já si ho trochu přetvořila, aby byl zdravější. Jde o to, že je tento recept variabilní a můžete si ho přetvořit podle svojí chuti nebo podle toho co zrovna doma najdete ;).


Co budete potřebovat?

- lilek
- bílý jogurt, nebo pokud chcete chutnější pokrm, můžete použít i smetanu na vaření, ale jogurt je lehčí a mě vůbec to, že nahradí smetanu nevadí
- šunku - jakoukoliv, podle vaší chuti a je to ingredience, kterou můžete klidně vynechat
- tvrdý sýr - např. cihlu
- cherry rajčata
- koření - sůl, pepř a já dávám ještě koření na grilovanou zeleninu
- olivový olej

První ze všeho co byste měli udělat, je rozkrojit lilek, posypat ho po celé ploše solí a nechat tzv. "vypotit". Po takových 20minutách z lilku ubrouskem otřete to co "vypotil". Tento proces klidně můžete vynechat pokud se vám nechce čekat, já jsem zvyklá toto dělat, ale nenechávám potit lilek celých dvacet minut, stačí i míň.

A teď přejděme k tomu, čím budeme lilek plnit. Je to uplně jednoduché.
Lžičkou nebo nožem vydlabeme dužinu lilku. Samozřejmě ne uplně, tak 1 cm od kraje. To co vydlabeme nakrajíme na malé kostičky a dáme si do nějaké misky.
Potom si nakrájíme cherry rajčátka také na kostičky, to samé šunku a dáme obojí do misky s nakrájeným lilkem.
Nastrouháme si tvrdý sýr, dáme si stranou trochu sýru podle chuti na posypání lilku a zbytek dáme také do misky k ostatním.
Na závěr přidáme do misky jogurt (150g) a směs promícháme. Jogurt dávám skoro celý, samozřejmě záleží na vás. Přidáme koření podle chuti.
Takto připravenou směs rozdělíme rovnoměrně do obou půlek vydlabeného lilku.


Zapékací misku (nebo nějaký hlubší pekáč) si trochu vymažeme olivovým olejem. Olivovým olejem můžete potřít i lilek před plněním směsí. Lilek dáme do zapékací misky a vložíme do předem vyhřáté trouby.

Peče se cca 20minut, jestli je hotový, poznáte podle toho, když do něj píchnete vidličkou a je měkký. Než lilek vyndáme z trouby, ještě ho posypeme nastrouhaným sýrem, který jsme si dali stranou a necháme sýr rozehřát. Je na vás co zvolíte jako přílohu, ale já ho jím jenom takhle samotný.

Jestli tento recept vyzkoušíte, budu ráda, když dáte vědět jak vám chutnal. Dobrou chuť :).

A proč jíst lilek?

Lilek je bohatý na minerální soli, vápník, železo, vitamíny (B9) a spoustu dalších prvků. Snižuje hladinu cholesterolu, podporuje činnost jater a pomáhá i k léčení např. ekzémů. Takže určitě zkuste ;).

3 komentáře:

  1. Lilek je asi jediná zelenina, kterou nemusím, ale třeba podobně naplněnou cuketu nebo brambory, to mám ráda! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mnaam, to bych si dala v cuketový verzi, taky mi lilek nechutná, ale s cuketou to určitě taky bude yummy :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé slečna nade mnou píše skoro to samý .. :D to vypadá, že se opičím :D

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za všechny vaše komentáře ♥